Toxoplasmoza: Mit sau Realitate

ia-10novSunt medic veterinar, proaspata mamica si fericita apartinatoare a trei animale de companie, dintre care o pisica, motanul Mefisto. Am inceput articolul cu aceasta scurta introducere deoarece stiu ca subiectul toxoplasmozei este arzator in majoritatea familiilor care detin pisici si se gandesc sa aduca pe lume un bebelus.

Toxoplasmoza este una dintre cele mai comune boli din lume, statisticile demonstrand ca o treime din populatia globala este sau a fost la un moment dat infestata cu acest protozoar. Boala, sau mai corect spus infestatia parazitara, nu produce semne clinice la om (cu exceptia femeilor insarcinate), nu necesita tratament si cei care au contactat la un moment dat parazitul vor deveni imuni, prin dezvoltarea de anticorpi, la contactele viitoare.

Ingerat intr-o anumita perioada a sarcinii acest parazit poate cauza avort. Deoarece Toxoplasma poate fi eliminata si prin fecale de catre pisici, anumiti medici recomanda ca femeile insarcinate sa renunte la curatarea litierei in timpul sarcinii. In mod nejustificat exista si o alta categorie de medici care recomanda ca familiile ce asteapta un nou-nascut sa isi plaseze pisicile spre adoptie.

Se cunoaste de mai bine de cateva decenii faptul ca nu exista o corelatie intre infectia cu Toxoplasma si detinerea unei pisici. Mai mult decat atat, chiar si la persoanele sever compromise din punct de vedere imunitar (pacientii cu SIDA) nu exista o corelatie directa intre expunerea la Toxoplasma si detinerea unei pisici.

Atunci cum se expun oamenii si de ce sunt pisicile tinta acestor conceptii eronate?

Oamenii expusi acestui parazit sunt cei care consuma carne infestata insuficient preparata termic sau fructe si legume nespalate, acest parazit putand fi prezent si in sol (timp de cativa ani de la contaminare!).

Pisicile de apartament, asemenea oamenilor, pot ingera ouale de Toxoplasma in urma consumului de carne cruda infestata, iar pisicile active (vanatoare) pot contracara parazitul in urma ingestiei soriceilor infestati. Din momentul primei expuneri si doar pentru o perioada foarte scurta de timp (2-3 saptamani) pisicile pot elimina aceste organisme in fecale.

Asadar: ca un proprietar sa fie expus acestui parazit de la pisica sa ar trebui ca: aceasta sa fie un vanator activ sau sa consume carne cruda provenita din surse nesigure si sa nu mai fi fost expusa parazitului niciodata. Ulterior, persoana respectiva ar trebui sa curate in mod neigienic litiera, sa nu se spele pe maini si sa ingere astfel parazitul din materiile fecale ale pisicii. Toate acestea ar trebui sa se intample in intervalul de 2-3 saptamani in care pisica poate elimina aceste organisme, o singura data in viata.

Care sunt atunci masurile de preventie pentru femeile insarcinate?

  • Purtati manusi in timpul activitatilor de gradinarit.
  • Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun dupa activitatile mai sus mentionate.
  • Spalati bine fructele si legumele si mancati-le fara coaja.
  • Spalati bine tacamurile utilizate la prepararea carnii si a legumelor, tocatorul si blatul de bucatarie.
  • Nu consumati carne insuficient preparata termic.
  • Congelati carnea cateva zile inainte de consum.
  • Consumati lactate pasteurizate.
  • Nu beti apa nefiltrata.
  • Schimbati zilnic asternutul (nisipul) pisicii. Organismele de Toxoplasma devin infestante la 24 de ore dupa ce au fost eliminate prin fecale.
  • Deparazitati in mod regulat mica felina.

Si nu in ultimul rand…

Nu plasati pisica spre adoptie daca asteptati un bebelus! Nu v-a gresit cu nimic! In plus, copiii care cresc alaturi de animale au sistemul imunitar mai puternic, motiv pentru care se imbolnavesc mai greu, prezinta un risc mult mai mic de a dezvolta diferite alergii, iar dezvoltarea psihica este cu siguranta mai armonioasa.

Dr. Anca Bajenaru

« Inapoi la articole

Comenteaza folosind Facebook