Pisicile de apartament pot avea paraziti interni?

ia-23nov-6

Proprietarii pisicilor de apartament considera ca micutele feline nu au cum sa fie expuse parazitilor interni atata timp cat nu parasesc caldura caminului lor. Este adevarat ca probabilitatea infestarii este considerabil mai mica decat la pisicile de curte, insa medicii veterinari recomanda fie facute examene coproparazitologice regulate, fie deparazitari interne periodice.

De unde ar putea sa ia pisica mea paraziti interni?

Ei bine, aflati ca exista mai multe moduri in care pisicile se pot infesta cu diferiti paraziti:

Puricii – sunt printre cele mai populare “mijloace de transport ” pentru parazitii interni. Pisicile se pot infesta daca sunt ciupite de purici sau daca ii mananca. De transportul lor suntem responsabili noi, proprietarii, iar odata patrunsi in casa, tinta lor este foarte clara: pisica.

Ouale de paraziti – aduse in casa (Surpriza! Tot de noi!) de obicei pe incaltaminte. Cum pisicile sunt animale foarte curioase, probabil ca va intampina si va “adulmeca” in momentul in care intrati pe usa. Sau poate ca pasesc in locul in care va descaltati sau unde tineti incaltamintea. Dupa care se spala pe labute, ingerand astfel si ouale pe care le aducem noi de afara.

Iarba – culeasa din parcuri sau gradinile din fata blocului. Aceeasi iarba in care isi fac nevoile alte animale (cu sau fara proprietari), culeasa de pe un sol care poate fi (si de cele mai multe ori este!) contaminat cu oua de paraziti. Exista iarba speciala pentru pisici care se poate achizitiona din petshopuri si este foarte accesibila ca pret. Si cel mai important: nu este contaminata de paraziti.

Alte animale de companie – daca aveti si alte animale carora le este permis accesul pe afara, este necesar si foarte important ca toti membrii patrupezi care impart aceeasi locuinta sa fie deparazitati simultan pentru a preveni sau a trata contaminarea incrucisata.

Hrana – cu toate ca nutritionistii veterinari recomanda din ce in ce mai des un regim de viata cat mai apropiat de cel natural (plicuri, conserve sau carne), acesta este si un mod in care pisicile pot ingera ouale parazitilor interni. Alegeti cu grija sursele de carne si respectati normele de igiena atunci cand le preparati.

Cat de frecvent este necesar sa deparazitam pisica?

Frecventa administrarii depinde de cativa factori: ce medicament antiaparazitar utilizati, gradul de infestatie (slab sau masiv), specia parazitara, mediul pisicii, temperatura mediului exterior, alimentatia, contactul (direct sau indirect) cu alte animale etc.

Este posibil sa fie necesara administrarea tratamentelor antiparazitare cateva zile consecutiv, o data la 10-14 zile, o data la 3 luni sau mai rar. Tratamentul ideal poate fi stabilit doar in urma unui examen coproparazitologic.

De ce este important sa deparazitam intern pisica?

Pe langa motivele evidente ce tin de sanatatea micutei feline (spolierea organismului, scaderea imunitatii si diferite semne digestive precum anorexie, voma, diaree / constipatie sau chiar obstructii intestinale), o realitate pe care nu o cunosc toti proprietarii este ca majoritatea speciilor parazitare se pot transmite de la animale la oameni. Cum? Simplu! Eu, personal, sigur ma incadrez in procentul acela de 99% dintre detinatorii care isi pupa frecvent pisica si care au grija sa nu o deranjeze atunci cand doarme cat mai confortabil pe perna sau pe asternuturile din dormitor. Pentru mine acesta este un motiv suficient de bun sa o testez si sa o deparazitez in mod regulat, chiar daca nu a prezentat niciodata semnele unei infestazii parazitare.

Cum imi pot deparazita intern pisica?

Medicul veterinar va poate recomanda cea mai buna solutie pentru deparazitarea interna a pisicii. Exista medicamente care contin mai multe substante active, ceea ce le confera un spectru mai larg de actiune. Mai mult decat atat, unele dintre acestea se pot elibera fara prescriptie medicala, ceea ce inseamna ca se pot administra acasa (de exemplu Drontal Cat). Daca intampinati dificultati in administrarea comprimatelor nu va descurajati! Producatorii medicamentelor de uz veterinar s-au gandit la o solutie si pentru felinele feroce. Exista substante pentru deparazitarea interna sub forma de picaturi care se aplica pe pielea din regiunea cefei si care se absorb in scurt timp la nivel sistemic.

Care sunt efectele secundare si precautiile administrarii medicamentelor antiparazitare?

In general, daca dozele substantelor antiparazitare sunt respectate conform recomandarilor producatorilor, nu ar trebui sa apara efecte secundare dramatice. Dupa deparazitare se poate intampla ca pisicile sa aiba apetitul usor redus si fecalele sa aiba o consistenta mai moale (sau chiar sa elimine paraziti adulti). La puiuti ar fi ideal sa se administreze complexe de pre/probiotice pe toata durata schemei de deparazitare+/- vaccinare pentru a preveni sau pentru a trata semnele digestive ce pot sa aparea si care pot fi cu mult mai periculoase decat la adulti.
De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca nu exista un medicament universal care sa distruga toate speciile de paraziti pe care le pot avea companionii nostri. Din acest considerent, noi pledam pentru deparazitarea interna regulata, precedata de examene coproparazitologice care sa ateste specia parazitara si gradul de infestatie.

Cu ajutorul culmilor pe care le-a atins medicina preventiva, ne putem bucura acum de pisicile noastre chiar si 20 de ani. Noi suntem vocea lor, noi suntem responsabili de bunastarea lor si noi trebuie sa luam decizii rezonabile in ceea ce le priveste. Pisicile sunt atat de intelepte incat si daca ar putea vorbi… probabil ca nu ar scoate niciun cuvant.

Dr. Anca Bajenaru

« Inapoi la articole

Comenteaza folosind Facebook