Descifrarea comportamentului felin

ia-31aug-6Alintate, gratioase, elegante si superbe, pisicile sunt nu doar expresia rafinamentului, ci si a misterului, pentru multi dintre noi. Totusi, chiar daca sunt, de cele mai multe ori, greu de descifrat si e nevoie de o viata pentru a le descoperi cu adevarat, acestea ne ofera o multime de indicii care sa ne ajute la interpretarea comportamentului lor.

Trasaturile fizice nu sunt de foarte mare ajutor in acest demers – dimpotriva, expresiile faciale lipsesc adesea din arsenalul lor de semnale, astfel incat descifrarea starii lor de spirit poate deveni uneori dificila. Din fericire, avem o multime de alte repere de care ne putem folosi pentru a descoperi limbajul pisicesc – bineinteles, intotdeauna luand in calcul contextul in care sunt produse anumite semnale.

Ce trebuie sa stie oricine a adoptat prieteni felini este ca acestia au o inteligenta nativa – care ne cucereste, ce-i drept, insa poate fi si cauza unei plictiseli cronice. Adaugati la aceasta o cantitate de energie care ar face orice sportiv invidios si veti descoperi curand ca pisicile au nevoie nu doar de stimulare fizica, ci si mentala. In plus, ati auzit vreodata de expresia “curios ca o pisica”? Alaturarea nu e intamplatoare – micile feline vor sa stie tot ce se intampla in jurul lor, intotdeauna. Fara exceptie.

Un alt detaliu general valabil pentru universul felin este ca pisicile sunt constiente de mediul in care traiesc si au nevoie sa il simta al lor pentru a se considera in siguranta. Cucerirea spatiului se face in timp, cu ajutorul feromonilor care actioneaza ca niste markeri – odata insemnat un obiect prin anumite glande localizate la nivelul barbiei, al labutelor etc., acesta va fi considerat proprietate personala pisiceasca.

Semnalele olfactive fac ca atingerea sa fie o modalitate prin care prietenii vostri felini comunica. Asadar, daca acestia va ating (printr-un mic ghiont, de exemplu), nu inseamna in mod necesar ca vor sa se apropie de voi, ci ca vor sa va marcheze ca facand parte din teritoriul lor. Nu va suparati, insa, este si aceasta o forma de afectiune – practic, odata marcat, sunteti acceptat in universul felin.

Data fiind nevoia lor de siguranta, orice discontinuitate a obisnuitului poate fi primita nu doar cu reticenta, ci chiar cu anxietate si stres – care pot duce, la randul lor, la comportamente nedorite precum agresivitate, eliminare de urina in locuri nedorite, zgariatul mobilei etc. Preventia este, desigur, cea mai buna masura, insa, pentru bunastarea micului vostru prieten, e bine sa stiti care sunt semnele ce tradeaza o pisica stresata: lipsa de activitate sociala (se ascunde des, nejustificat), lipsa poftei de mancare, irascibilitate, semne de sfidare (de exemplu, lasa o mostra in afara litierei – in mijlocul patului sau al camerei, unde poate fi descoperita repede).

Probabil cel mai des asociata activitate cu micile feline este zgariatul – ei bine, pisicile fac acest lucru nu doar ca sa isi toceasca gherutele, ci si ca sa marcheze obiectul zgariat cu feromoni prin intermediul glandelor aflate inclusiv la nivelul picioarelor sau intre degete. Pentru a preveni acest comportament, puteti plasa stalpi de zgariat langa locurile interzise pe care ii place sa le exploreze cu gherutele si sa descurajati zgariatul nepermis (prin pulverizarea cu apa, de exemplu).

Tot in zona labutelor exista o serie de semnale feline pe care le puteti recunoaste usor. Masajul cu pernitele este, probabil, cel mai mare compliment pe care-l poate face o pisica – este, cu siguranta, un semn ca micul vostru prieten este fericit. Explicatia e destul de simpla: atunci cand sunt puiuti, pisoii stimuleaza fluxul de lapte al mamei lor prin acest fel de masaj – asadar, daca voi sunteti cei care primiti acest tratament, va puteti considera norocosi.

Se pare ca atunci cand micii vostri prieteni se uita la voi cu ochii intredeschisi, inchizandu-i constant, in realitate nu se chinuie sa ramana treji in compania voastra, ci va trimit bezele! Practic, de fiecare data cand clipesc, va trimit un pupic. Binemeritat, desigur.

Mieunatul si torsul sunt semnalele sonore cel mai des folosite in universul felin, dar nu stim foarte multe despre niciunul dintre ele. De exemplu, se pare ca pisicile au invatat ca mieunatul (foarte asemanator plansetului unui copil) le aduce, in general, orice isi doresc. Ca atare, ele si-au adaptat repertoriul la un limbaj care poate fi inteles de oameni. Cu alte cuvinte, pisicile folosesc mieunatul (cu exceptia perioadelor in care sunt pui si este modul de a comunica cu mama lor) doar atunci cand isi doresc sa comunice cu noi. Torsul are, de asemenea, micile lui secrete – cel mai important este ca pisicile il folosesc nu doar atunci cand sunt fericite, ci, dimpotriva, cu precadere atunci cand au nevoie de confort – psihic sau fizic. In mod remarcabil, se pare ca torsul ajuta organismul felin sa se vindece mai repede.

Ce este important de retinut este ca orice modificare de comportament trebuie anuntata de indata medicului veterinar, care va poate ajuta sa descoperiti cauza oricarui dezechilibru. Este posibil ca aceste schimbari sa fie datorate unor cauze minore, precum mancarimea cauzata de muscatura de purice, sau de factori ceva mai seriosi, cum sunt parazitii interni.

Da, pare mult mai complicat decat este in realitate. Despre comportamentul felin se pot scrie nenumarate pagini, insa important este ca voi veti descoperi in timp toate acestea. Este posibil sa le constientizati, este posibil sa nu. Ce este necesar este sa ii acordati micului vostru prieten rabdarea, intelegerea si afectiunea de care are nevoie pentru a fi fericit.

« Inapoi la articole

Comenteaza folosind Facebook